Ajankohtaista alasivun pääkuva

Asset Publisher

angle-left Vedentuotanto ja jakelu

Vedentuotanto ja jakelu

Joensuun Vesi toimittaa asiakkailleen maailman parasta vettä noin 14 000 kuutiota vuorokaudessa. Vesijohtoverkostoomme liitetyissä kiinteistöissä asuu noin 92 % kaupungin asukasmäärästä, ja he käyttävät vettä keskimäärin 198 litraa vuorokaudessa asukasta kohden.

Veden hankinta ja käsittely 

Kaikki toimittamamme vesi on korkealaatuista pohjavettä, joka ei vaadi veden puhdistusta, vaan ainoastaan alkaloinnin pH:n säätämiseksi. Alkaloinnin avulla sekä jakeluverkostoa että asiakkaiden vesilaitteita suojataan syöpymiseltä. Lisäksi vesi varmuusdesinfioidaan UV-laitteistojen avulla. UV-käsittely ei vaikuta veden makuun tai hajuun. Joensuun Vedellä on käytössään 14 vedenottamoa, joista 8 sijaitsee Joensuun kaupungin alueella ja 6 Kontiolahden kunnan alueella. 

Veden laatu 

Joensuun Vesi valvoo sekä raakaveden että verkostoveden laatua jatkuvasti terveysvalvontaviranomaisen hyväksymän valvontaohjelma mukaisesti. Vesinäytteet tutkitaan Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n laboratoriossa. 

Vedenjakelu 

Joensuun Vedelle on määritelty toiminta-alue, jolla laitos vastaa vesihuoltopalveluiden toimittamisesta.  

Vesijohdon toiminta-alue 

Jäteveden toiminta-alue 

Käytössämme on 11 vesisäiliötä ja noin 970 km vesijohtoverkostoa. Joensuun Vesi vastaa runkovesijohtojen käytöstä ja kunnossapidosta. Kiinteistöjen vastuulla on vastaavasti tonttijohdot liitoskohdasta käyttöpisteisiin. 

Vesi- ja jätevesilaskutus perustuu kiinteistöihin asennettujen Joensuun Veden omistamien vesimittareiden osoittamaan veden kulutukseen. Vesimittareita on noin 14 200 kiinteistössä. 

Lisätietoja: https://www.joensuunvesi.fi/vedentuotanto

 

Kuva putkistoista vedenkäsittelylaitoksen sisällä.