Ajankohtaista alasivun pääkuva

Публикатор

angle-left Kinkkutemppu eli miten hävität paistinrasvat

Kinkkutemppu eli miten hävität paistinrasvat

Kinkku, kala, kalkkuna tai vaikka seitan – ruokalajilla ei ole väliä, sillä kaikkien jouluruokien paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Jo viidettä kertaa järjestettävä Kinkkutemppu pyörähtää käyntiin perjantaina 18.12., jolloin ympäri Suomen aukeaa lähes 350 keräyspistettä jouluruokien paistinrasvoja varten. Joensuussa keräyspisteitä on neljä:

Paistinrasvojen palautus onnistuu siis helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Kesken joulunvieton ei kuitenkaan tarvitse kiirehtiä keräyspisteille, sillä keräys jatkuu joulunpyhien yli aina 8.1.2021 asti.

Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai poltettavan jätteen mukana.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui miltei 200 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä jouluna tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää entisestään ja saada mukaan peräti 250 000 kotitaloutta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua. 

Näin teet Kinkkutempun

  1. Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  2. Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  3. Anna rasvan hyytyä viileässä.
  4. Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021

Lisätietoa Kinkkutempusta löydät kampanjan kotisivuilta www.kinkkutemppu.com