Ajankohtaista alasivun pääkuva

Innehållspresentatör

angle-left Kinkkutemppu kierrättää taas

Kinkkutemppu kierrättää taas

Kinkkutemppu kerää ja kierrättää jo kolmannen kerran paistinrasvaa.

Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy suuri määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, vaan ne tulee laittaa ensisijaisesti biojätteeseen tai jos tämä ei ole mahdollista, sekajätteeseen. Paistinrasvoille on keksitty myös hyödyllisempää käyttöä: niistä voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna. Kotitaloudet voivat osallistua tempaukseen pakkaamalla käytetyt paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuomalla ne keräyspaikkoihin. Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat keräyspaikoilta Honkajoelle käsiteltäväksi, ja tämän jälkeen Nesteen Porvoon jalostamolle, jossa rasvaa hyödynnetään uusiutuvan dieselin raaka-aineena. Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä.

Keräyspaikkojen määrää on lisätty, tänä vuonna Kinkkutempun keräyspisteitä on 230, mm. Suomen jokaisessa K-Citymarketissa. Joensuussa keräyspisteitä on keskustan ja Pilkon K-Citymarketeissa sekä Niinivaaran Nesteellä. Tarkempi keräyspisteiden lista on osoitteessa www.kinkkutemppu.fi. Keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019. Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Vuonna 2016 Kinkkutemppuun osallistui 40 000 kotitaloutta, ja vuonna 2017 jo yli 145 000 kotitaloutta kierrätti kinkun paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Yhteensä rasvaa kertyi viime vuonna huikeat 44 tonnia.

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa Hope ry:lle keräyksen päätyttyä. Hope ry tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.

Kinkkutempusta saa lisää tietoa netti- ja facebook-sivuilta:

Paistettu joulukinkku tarjoiluvadilla.