Ajankohtaista alasivun pääkuva

Публикатор

angle-left Vedensäästövinkkejä kodin eri toiminnoille

Vedensäästövinkkejä kodin eri toiminnoille

Olemme koonneet vedensäästövinkkejä kodin eri toiminnoille. Poimi talteen helppoja niksejä, joilla voit säästää vedenkulutuksessa.

Miten säästän vettä pesuhuoneessa? 3 vinkkiä vedensäästöön

  1. Vältä turhaa tekstiilien pesua ja pese vain likaiset tekstiilit – usein tuuletus riittää. Jos kuitenkin haluat pestä vähemmän likaiset vaatteet, käytä lyhempää ja viileämpää pesuohjelmaa.
  2. Suosi vettä- ja energiaa säästäviä kodinkoneita/vesikalusteita. Valitse ohjelmaksi vettä säästävä ohjelma ja noudata annosteluohjeita. Pese vain täysiä koneellisia.
  3. Suihkussa käynti kuluttaa vettä huomattavasti vähemmän kuin kylpy. Suihkuhetket kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä ja sulkea hana saippuoinnin ajaksi- 5 minuutin suihku voi kuluttaa jopa 60–90 litraa vettä.

Miten säästän vettä keittiössä ja muualla kotona? 5 vinkkiä vedensäästöön

  1. Astioiden pesussa ekologisempaa on pestä täysi kone kuin tiskata käsin. Jos tiskaat käsin, vältä huuhtelua juoksevalla vedellä. Vältä myös turhaa astioiden huuhtelua ennen tiskikoneeseen laittoa.
  2. Puutarha kannattaa kastella sadevedellä. Kastelu kannattaa suorittaa aamuvarhain tai iltamyöhään, jolloin vettä haihtuu vähemmän.
  3. Vihannesten huuhteluveden voi hyvin hyödyntää kasvien kasteluun ja siivoukseen.
  4. Juomavettä kannattaa varata jääkaappiin kannuun, silloin kylmää vettä on aina saatavilla eikä hanaa tarvitse valuttaa veden kylmenemiseksi.
  5. Muista sulkea hana aina, kun et käytä vettä!

Opeta lapsille järkevää vedenkäyttöä ja perustele asia ymmärryksen lisäämiseksi.

Huolehdi vesikalusteista ja välty vuodoilta!

Pesuhuoneen, kuten muidenkin tilojen, vesiputkisto ja -kalusteet kannattaa pitää kunnossa ja huoltaa/puhdistaa säännöllisesti. Vesivuodoista aiheutuvilta suurilta vahingoilta on mahdollisuus välttyä, kun seuraa vedenkulutusta säännöllisesti. Vuotavat vesikalusteet aiheuttavat myös helposti ylimääräisiä kustannuksia. Tiputtava hana voi maksaa 150 € / v ja vuotava wc:n pönttö jopa 1000 € / v