Niinivaaran uuden vesitornin perustuksiin sijoitettiin perjantaina 9.6.2023 aikakapseli, joka kätki sisäänsä muistoja ja viestejä tästä ajasta sekä vesihuollon historiasta. Aikakapseliin sinetöitiin mm. Joensuun Veden vuosikertomus, sanomalehti Karjalaisen päivän lehti, kolikoita, muistitikku ja Joensuun Veden johtaja Juha Lemmetyisen kirje tuleville sukupolville.
Niinivaaran uusi vesitorni on osa Joensuun suurinta veden jakelun verkostopiiriä, johon kuuluvat kantakaupungin lisäksi Hammaslahden ja Kiihtelysvaaran alueet. Uudella tornilla on tärkeä tehtävä vedenpaineen vaihtelujen tasauksessa ja veden varmuusvarastona: torni turvaa puhtaan ja laadukkaan veden yli 65 000 ihmiselle ja on hyvin kriittinen myös alueen elinkeinoelämälle.
- Puhdas ja laadukas vesi on meille kaikille elinehto. Kirjeessä muistutin sen turvaamisen tärkeydestä sekä ympäristön ja vesistöjemme vastuullisesta huolenpidosta, Juha Lemmetyinen kuvailee kirjeen sisältöä.
Kirjeen mukana kapseliin suljettiin tavallisia ja arkisia asioita, joita tulevaisuuden ihmiset voivat kummastella.
- Aikakapseli sisältää esineitä, jotka voivat olla tuleville sukupolville 100 vuoden päästä täysin tunnistamattomia ja outoja. Dataa tästä ajasta jätimme heille ihmeteltäväksi niin paperisena kuin digitaalisena muistitikun välityksellä, Lemmetyinen lupaa.
Aikakapseli on valmistettu kierrätetystä, ruostumattomasta teräsputkesta ja sen suunnittelusta on vastannut Joensuun Veden vesihuoltomestari Kari Pietarinen. Kapselin paino sisältöineen on 4 kg ja pituus 68 cm
Uusi vesitorni
Niinivaaralle rakennettava uusi, nykyaikainen vesitorni turvaa valmistumisensa jälkeen puhtaan ja laadukkaan veden yli 65 000 ihmiselle sekä paikalliselle elinkeinoelämälle Joensuussa ja sen lähialueilla. Vesitornin tilavuus on n. 2 400 m3 ja tornin korkeus on 30 metriä.
Pääurakoitsijana rakennushankkeessa toimii TYL Joensuun vesitorni, johon kuuluvat Savon Kuljetus Oy, Rakennuspalvelu Pekka Tanskanen Oy ja Rakennusprojektit Kiiskinen Oy. Automaatiourakoitsijana toimii Mipro Oy. Uuden vesitornin on määrä olla käytössä loppukesästä 2024