Sisältöjulkaisija

angle-left Kerolan alkalointilaitoksen saneeraus valmistunut ja aurinkosähkövoimalan rakentaminen käynnistynyt

Kerolan alkalointilaitoksen saneeraus valmistunut ja aurinkosähkövoimalan rakentaminen käynnistynyt

Joensuun Vesi -liikelaitoksen Kerolan alkalointilaitoksen toukokuussa 2018 aloitettu laajennus otettiin käyttöön heinäkuussa 2019. Urakka jatkui alkalointilaitoksen vanhan osan saneerauksella, jossa kunnostettiin varastovesisäiliö sekä alkalointialtaat. Saneerausosa valmistui elokuussa 2020. Pääurakoitsijana hankkeessa toimi Kreate Oy ja hankkeen kokonaiskustannukset olivat n. 5,5 milj. €. Alkalointilaitoksessa on seitsemän pystyvirtausalkalointilinjaa ja kaksi varastovesisäiliötä. Kerolan alkalointilaitoksessa käsitellään n. 6 000 m³/vrk eli noin 40 % Joensuun alueella käytettävästä talousvedestä.

Kerolan alkalointilaitoksen katolle rakennetaan lisäksi aurinkosähkövoimala, joka valmistuu tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä. Aurinkosähkövoimalajärjestelmän teho on n. 140 kWp ja se koostuu 420 aurinkopaneelista sekä seitsemästä verkkoinvertteristä. Aurinkosähkövoimalan vuosituotto-odotus on n. 113 000 kWh, joka vastaa esim. 80 kerrostaloyksiön tai kuuden sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta. Business Finland on myöntänyt hankkeelle energiatukea 25 %. Urakoitsijana aurinkosähkövoimalan rakentamisessa toimii Lem-Kem Oy ja sen kokonaiskustannukset ovat n. 120 000 €.

Joensuun Vesi -liikelaitos liittyi 14.8.2020 Joensuun seudun ilmastokumppanuusverkostoon ja siihen liittyen aurinkoenergian hyödyntäminen toiminnassa jatkuu aurinkoenergiaselvityksen teettämisellä, jonka perusteella toteutetaan energiatehokkaimmat ratkaisut.

Lisätietoja:
johtaja Juha Lemmetyinen
p. 044 576 7223, juha.lemmetyinen@joensuu.fi