Ajankohtaista alasivun pääkuva

Sisältöjulkaisija

angle-left Maailman vesipäivä 2023 - World Water Day 2023

Maailman vesipäivä 2023 - World Water Day 2023

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Kansainvälisen maailman vesipäivän 2023 teemana on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi. 

Suomessa vesihuolto toimii pääsääntöisesti hyvin. Suomalainen talousvesi täyttää laatuvaatimukset lähes 100-prosenttisesti. Myös jätevesien puhdistus on korkeatasoista. Esimerkiksi meillä Joensuun Vedellä on käytössä runsaasti hyvälaatuista pohjavettä, mutta kaikkialla puhdas juomavesi ei kuitenkaan ole itsestään selvyys. Maailman vesivarat jakautuvat epätasaisesti, ja monessa maassa on pulaa puhtaasta vedestä. Huonosti toimiva vesihuolto ja saniteettihygienia ovat osa vesiongelmaa. 

Me kaikki voimme vaikuttaa tulevaisuuteen käyttämällä vettä vastuullisesti.

YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Joensuun Veden asiakkaiden keskimääräinen vedenkulutus on noin 150 litraa/henkilö/päivä. Vaikka meillä ei olekaan pulaa vedestä, on kohtuullinen vedenkäyttö osa vastuullisuutta.

Vedensäästövinkkejä voit käydä lukemassa verkkosivuiltamme 

 

Lisätietoa on julkaistu Maailman vesipäivän kansainvälisillä sivuilla: https://www.worldwaterday.org/